OUTLET 20-70%   -   UTEMÖBLER
Sök
Big-top-urnor-1800
Dukade bordet

Dukade Bordet av Tretow Deco

Inredaren Sofia som driver företaget Tretow Deco visar oss vägen steg för steg för att skapa en alldeles underbara kvälls- och frukostdukning. Det viktigaste är att det görs med känsla och utan något som min franska vän kallar “Balai dans le cul” (det betyder fritt översatt “stel och sträng”), säger Sofia.
Sofia-sign
Sofia, Tretow Deco berättar

Nycklarna till att skapa en vacker dukning!

Hälften av det jag åstadkommer i köket är ätligt endast av en ren slump. Jag är nämligen inte vad man skulle kalla en talang i köket; många har faktiskt helt fräckt påstått motsatsen! Det kan också hända att jag blir till en sönderstressad pulserande röra på golvet när vi ska få middagsgäster, eftersom jag aldrig hinner ta på mig högklackat, möblera om hela huset och laga den storskaliga Oscarsmeny som jag hade tänkt slänga ihop på en kvart. Det enda i köket som förtjänar min förbehållslösa kärlek är den estetiska aspekten: Porslinet, blommorna, bordslinnet… Det går nämligen lätt att lura i mig nästan vilken mat som helst - och det har hänt - förutsatt att den serveras med lite panache. Jag är ju ändå inredare!!

Bordslinne 2
Dukade Bordet

1. Bordslinne & Färgtema

Det är underbart när duken täcker bordet och hänger ned en bra bit. Ett fall ända ned på golvet får genast bordet att kännas ymnigt och inbjudande, medan en duk som knappt täcker kanterna känns som en för liten tröja. Precis som när man inreder ett rum är det bra att först etablera en färgpalett. Här har jag låtit mig inspireras av stilgurun Ralph Lauren och valt blått, beige, grått och silver.

Porslin -2
Ljus 2-2
Dukade bordet

2. Levande ljus

En spelande låga är precis som växtlighet något som genast andas liv åt en dukning. Dessutom blir gästerna mycket snyggare att titta på, och det är ju med handen på hjärtat något vi alla tjänar på. Om man sedan trots utlovad snygghet inte ser sällskapet mittemot på grund av för höga ljusstakar, kan missnöje uppstå. Därför förordar jag låga ljusstakar eller att de placeras strategiskt.

Ljus 2st-2
Vaxtlighet ros
Dukade bordet

3. Växtlighet

Precis som att ett välbalanserat rum behöver växtlighet, behöver ett matbord ett blomsterarrangemang för att kännas levande. Välj till exempel en snittblomma i varje servettring, många små vaser eller ett stort blickfång i mitten av bordet.

Porslon -2
Porslin
Dukade Bordet

4. Porslinet

Jag har lärt mig att hålla mig till det enkla, eleganta och klassiska när det gäller de stora investeringarna. Därför är denna perfekt ljusgråa servis med silverrand från Côté Table så genial! Den är underbart vacker i sig, men med en liten, groteskt billig förrättstallrik från en loppmarknad, glas från farmors serveringsskåp eller dekorationer från en trendig heminredningskedja kan du få den att fullständigt ändra uttryck och därmed variera den i det oändliga utan att tröttna. Tänk på den som den lilla svarta, som är ständigt aktuell tack vare nya smycken och accessoarer!

Kelim-tyg-helbild-2
Dukade bordet

I inredningssammanhang talar man ofta om stilleben

Dekorativa arrangemang av olika föremål som ger lite extra strålglans åt en tom yta. Det gäller att skapa en vacker balans mellan olika former, material och storlekar enligt principen att variationen möjliggör ett intressant och inbjudande blickfång. Oftast är det soffbordet eller något sidobord man har i åtanke, men samma principer kan appliceras på dukningen också! Kontrasten mellan materialen, storlekarna och nivåerna emellertid att föremålen får ett eget spelrum att ta för sig av. Därför blir det extra bra om du kombinerar mönstrat porslin med omönstrad bordsduk och servetter, och tvärtom! Följer du de här råden kommer bordet att ge ett lugnt intryck, föremålen tävlar inte med varandra om uppmärksamhet och maten får en värdig scen.
Stilleben
Frukost adler
Dukade bordet

Frukost

Ett uppläggningsfat i silver under kaffefatet, fungerar som en “ram” och framhäver porslinet. Dessa fat får man för en spottstyver i antikaffärerna.

Img 0100-2
Frukostbricka
Dukade bordet

Frukost på sängen!

En oputsad, antik silverbricka utgör en vacker kontrast till de eleganta frukostkopparna, och etablerar känslan av dekadent lördagsmorgon. Finns det något härligare?

Frukost