Månadens vara!- Morgonrockar 60% »
OUTLET 20-70% Kampanjer
Sök
Upptäck
Skultuna
400 år av tradition
Upptäck
Skultuna
400 år av tradition
Skultuna 1607

Morgondagens antikviteter

Skultuna har i över 400 år skapat vackra föremål av absolut högsta kvalité i tidlös design. Företaget är ett av de äldsta i världen och är även än idag, hovleverantör till det svenska kungahuset. Skultuna skapar morgondagens antikviteter för kommande generationer.
Skultuna-3

Fyra sekler senare

Sverige hade blivit tungt skuldsatt under Gustav Wasas och Erik XIV tid och för att komma på fötterna igen ville Kung Karl IX genomföra sina planer för den svenska mässingsindustrin. Valet av plats blev till slut i Skultuna med närhet till Svartån, då man behövde tillgång till vattenkraft, rikligt med timmer, kol och koppar. Idag ligger bruket fortfarande kvar på samma plats längs ån, men den historiska resan har gått upp och ner. Vid ett tillfälle flöt fabriken bort med vårfloden och vid tre tillfällen brann fabriken ner helt.

Skultuna-1

Gjutmästarna

Idag, mer än fyra århundraden senare ligger bruket fortfarande kvar på exakt samma plats längs med Svartån i Skultuna. Den första gjutarmästarna kallades till Skultuna från mässingsgjuterierna i Tyskland och Nederländerna, de tog också tekniken om hur man gör stora mässingsobjekt som ljuskronor.

Skultuna-2

Tidlös design

Modernismen kom till bruket i Skultuna med silversmeden Pierre Forssell i början av 1950-talet. Idag arbetar Skultuna med en lång rad av ledande internationella formgivare. Skultunas produkter finns idag i ledande designbutiker och varuhus runt hela världen och Skultuna har vunnit ett antal internationella designutmärkelser. Produktionen på bruket i Skultuna fortsätter i en obruten linje sedan början av 1600-talet.

Kin-helbild
Pomme

Pomme vas rosa

Sfärisk liten vas och ljushållare från Skultuna.

Namnet Pomme kommer från det franska ordet för äpple, varifrån produkten lånat sin organiska form. Pomme kan användas som en vas för snittblommor och mässingsbasen som en ljushållare för värmeljus. 

499 kr
Kin-vit

Kin ljuslyktor 3-pack

Fina ljuslyktor som kommer i en fin presentförpackning.

Kin är en stilfull serie ljushållare designade av den internationellt framgångsrika designerstudion Claesson Koivisto Rune, och är formgiven 2010. Denna modell har en utsida av vit pulverlack med en insida i blankpolarad mässing. 

599 kr

Utvald-kontorsljusstaken

Kontorsljusstaken

Skultunas Signum

Kontorsljusstaken har för många blivit Skultunas signum och har varit i produktion oavbrutet sedan bruket grundades i början av 1600-talet. Funktionen med nyckeln på sidan möjliggjorde att man kunde bränna ner de dyrbara ljusen till botten. Ljusstaken levereras i en exklusiv presentkartong. 

799 kr
Boule-2
Utvald-tatlin-vas

Tatlin vas

Designad av Ivar Ålenius Björk

Ivar Ålenius Björk (1905 - 1978) arbetade som skulptör, mest känd för sina bystporträtt. Hans offentliga utsmyckningar kan ses i många svenska städer. Tatlinvasen är en annan av dessa ikoniska produkter ritade av Ivar Ålenius Björk som Skultuna valt att lyfta fram och återuppta produktionen på igen.

1 399 kr