Newport Collection

Populära sökningar

    Konsten att avnjuta afternoon tea

    ROYAL WEDDINGS

    Konsten att avnjuta afternoon tea

    När man sörjer bortgången av Hennes Majestät Drottning Elizabeth II och funderar över det brittiska monarkins framtid, kan man finna tröst – liksom många britter – i en kopp te. Enligt UK Tea and Infusion Association dricker britterna tillsammans cirka 100 miljoner koppar te per dag. Drottningen drack en kopp frukostte och traditionellt eftermiddagste varje dag, oavsett var hon befann sig i världen. Hon delade till och med en kopp med Paddington Bear 2022. "Drottningen älskade afternoon tea, jag skulle säga att det förmodligen var en av hennes favoritmåltider," säger den tidigare kungliga kocken Darren McGrady till det brittiska kaffeföretaget Coffee Friend. Denna tradition på eftermiddagen är en konstfull sed som ger tröst och elegans, något vi människor eftersträvar.

    Konsten att avnjuta afternoon tea

    För att duka inför afternoon tea vänder vi oss till ett av de engelska kungligheternas favoritmärken. Wedgwood-porslin har länge varit omtyckt av världens adel. Drottning Charlotte var den första kungligheten som beställde från Wedgwood. Hon var så nöjd med grundaren Josiah Wedgwoods krämfärgade lergods att han fick tillstånd att kalla sig "Potter to Her Majesty" och benämna sitt innovativa Creamware som "Queens Ware". Snabbspola framåt till år 1995, mer än ett sekel senare, så tilldelades Wedgwood ett kungligt hovleverantörsbevis av Hennes Majestät Drottning Elizabeth II. Detta innebär att företaget levererat varor till kungahusen i mer än fem år.

    Vid Drottning Elizabeth II:s afternoon tea skulle det alltid finnas två sorters smörgåsar på menyn och sconesen (både naturella och med frukt) skulle variera i smak varje dag. "Det var verkligen viktigt hur de varierade. Så pass att kockarna på Buckingham Palace kunde ringa Windsor Castle på måndag morgon och fråga vilken smak av scones drottningen hade dagen innan, bara för att vara säkra på att vi inte serverade samma. Jag är inte säker på vad som skulle ha hänt om vi gjorde det, men vi kollade alltid," säger McGrady.

    Kockarna valde smörgåsarna som serverades, och beslutet varierade beroende på plats. "Ta Balmoral till exempel, vi hade så mycket lax som levererades, vi kunde ha den färska laxen i en vacker laxssallad eller lägga det i smörgåsarna," säger McGrady.

    Den kompletta dagliga afternoon tea-menyn hittades i det nedre vänstra hörnet i hennes röda läderbundna bok, kallad Menu Royale. Det skulle också finnas små kakor – allt från en mini chokladéclair till en Queen’s cake – och stora kakor, som kallades "a cut of cake", så att Hennes Majestät kunde ta en skiva för sig själv. De större bakverken varierade från honungs- och gräddsockerkaka till fruktkaka och pepparkaka. En av hennes favoriter var chokladkexkaka.

    Den sista och viktigaste komponenten var Twinings Earl Grey-te – och det måste vara hett. "Te måste ha absolut kokande vatten hällt över det," instruerar McGrady. "Det måste dra i fem minuter; det är den viktigaste delen. Det är verkligen, verkligen viktigt när man gör te att det görs i en tekanna – det är en riktigt kopp te." Hon föredrog också, föga förvånande, att hennes te tillagades på ett mer traditionellt sätt med teblad i en tekanna och serverades i fint benporslin – som en Wedgwood-teskål. Och tillsätt aldrig mjölken före teet, enligt hennes överbutler, Grant Harold. Drottning Elizabeth II tog också sina koppar utan socker – med alla dessa utsökta kakor runt, är det förståeligt.

    "Om hon till exempel hade prins William på besök för afternoon tea, visste hon att hennes barnbarn älskade chokladkexkaka, så hon skrev in det och satte dit en tvåa. Det berättade för oss att de var två som skulle serveras," berättar McGrady. En intressant faktum: Prinsessan Diana hade aldrig någon afternoon tea-ritual. "Hon kunde ta en kopp te ibland men drack mest kaffe."

    En sak som överraskade den tidigare kungliga kocken var drottningens blygsamma smak. "Jag trodde varje dag skulle vara rökt lax, foie gras, kaviar, men nej. Drottningen var mycket, mycket enkel och önskade vanlig mat," avslöjar McGrady. "Det kommer från hennes tidiga år av uppväxt under kriget."